Późna jesień to czas kiedy wszyscy szykują się do zimy. My wciągamy ciepłe płaszcze, szaliki i czapki, a rośliny…? Coraz częściej sadzimy na działkach gatunki obcego pochodzenia wrażliwe na mrozy, które wymagają odpowiedniego „ciepłego” okrycia. Wato więc sięgnąć do najnowszego – listopadowego numeru „Mojego Ogródka” i sprawdzić – co i kiedy osłaniamy, oraz jakie jeszcze inne prace pielęgnacyjne wykonujemy na działce tuż przed nadejściem zimy.
Jeśli chcesz, aby Twoja działka była jeszcze piękniejsza, skorzystaj z naszych rad i pomysłów – zajrzyj do „Mojego Ogródka” tu znajdziesz inspiracje na każdą kieszeń!
Kolorowe owoce na krzewach, drzewach i pnącza to niebywała ozdoba każdego ogrodu. Warto poznać rośliny, które m.in. – wyróżniają się najładniejszymi owocami; utrzymują się na pędach bardzo długo; są przysmakiem dla ptaków.
• Zimowe kameleony to artykuł przedstawiający zmienność koloru igliwia u niektórych roślin iglastych. Jakie to gatunki i na jaki kolor się przebarwiają np. zimą?
• Aby nie zmarzły. W artykule podpowie co i kiedy osłaniać i kopczykować. Kiedy i jak podlewać, bo nadmiar i niedobór wody w czasie zimy jest równie groźny dla naszych roślin.
• Na łamach „Mojego Ogródka” prezentujemy działki i ogrody naszych Czytelników. W bieżącym numerze „Petunie królowe w ogrodzie” – w ogrodzie p. Teresy Zielińskiej z Ełku.
Warto pamiętać, że wśród krzewów są także gatunki kwitnące do późnej jesieni. Warto poznać te wyjątkowe gatunki, aby nasza działka była atrakcyjna o każdej porze roku.
Złotą polską jesienią można cieszyć na działce w parku, jak i również przed wejściem do domu. Podpowiemy, czym ozdobić wejściowe drzwi, aby były kolorowe, a przy tym eleganckie.
Działka staje się piękna gdy jest jednością, tzn. gdy wszystko do siebie pasuje i się razem uzupełnia. To nic trudnego, wystarczy tylko poznać odpowiednie gatunki roślin i sposób ich łączenia z małą architekturą, np. z nawierzchnią, aby taką „symbiozę” uzyskać.
Późna jesień i zima nie powinna oznaczać braku kontaktu z przyrodą. Aby poprawić sobie samo poczucie, a tym samym i stan zdrowia wystarczy stworzyć nawet niewielki „zimowy” ogród w domu i otoczyć się dobroczynnymi roślinami.
W okresie zimowym jesteśmy podatni na różnego rodzaju infekcje. Z pomocą przyjść nam mogą kiszonki. Są zdrowe, mało kaloryczne, i można je kupić we wszystkich sklepach lub zrobić samemu – a te własne, ukiszone nawet późną jesienią są zawsze najlepsze.
Niby taki nie pozorny owoc, często traktowany jako warzywo, ma w sobie dużo dobrego. Sprawdź z czym i jak jeść awokado, i dlaczego jest takie wartościowe?
• Na łamach „Mojego Ogródka” zamieszczamy pytania naszych czytelników dotyczące zagadnień i problemów z każdego działu. W bieżącym numerze w części sadowniczej ekspert odpowiada na następujące tematy: Łaciate liście malin; Jeżyny jak z lasu; Ananas z doniczki.
Te dwa gatunki sprawdzają się zarówno na rabacie jak i w sadzie. Warto poznać ich walory ozdobne, a także użytkowe, gdyż przetwory z tych obu gatunków, są bardzo smaczne i zdrowe.
Pomimo, że mamy już połowę października, to my nadal wspominamy letnie upały. W zwłaszcza w sadze, gdzie tegoroczna długotrwała susza wyrządziła olbrzymie szkody. W artykule podpowiemy jak pomóc jezszce teraz rośliną, aby przetrwały zimę w dobrej kondycji.
Podpowiemy jaki domek na narzędzia jest najlepszy. A także do czego może on jeszcze służyć, tak aby jego przestrzeń, była w pełni zagospodarowana, gdyż na działce liczy się każda powierzchnia.
Temat ognia w ogrodzie jest zawsze bardzo dyskusyjny, bo ograniczony różnymi przepisami. Jednak jeśli ma on spełniać tylko rolę „dekoracyjną” to warto wiedzieć jak go bezpiecznie ujarzmić i jak stworzyć bezpieczne, czyste minipalenisko w ogrodzie.
Gdy zaczyna brakować słonecznych promieni, róbmy się zmęczeni i ospali – jednym słowem dopada nas jesienna chandra. Aby temu przeciwdziałać, warto skorzystać z dorocznej mocy świtała. Sprawdź jaki kolor światła ma takie dobroczynne działanie i na co jest jeszcze jest dobre.
Wyrazisty w smaku i niezwykle aromatyczny, to na pewno cynamon. Ta orientalna przyprawa ma wiele cennych właściwości. Warto wiedzie jak go umiejętnie używać w kuchni.
Są zdrowe i łatwe do przygotowania. Warto je jeść częściej – zamiast ziemniaków i makaronu – zmieniając tylko gatunki – a jest w czym wybierać.
To bardzo ważny artykuł, który powinien przeczytać każdy miłość roślin ozdobnych. W materiale przestrzegamy przed pewną grupą roślin niebezpieczną dla naszej rodzinnej szaty roślinnej. Sprawdź koniecznie jakie to gatunki!
Jak jest pełnia nie śpimy. Jesteśmy rozkojarzeni i poddenerwowani. Podobny wpływ księżyc ma również na nasze roślinny bo wszyscy jesteśmy częścią natury. Sprawdź jak uprawiać rośliny zgodnie z kalendarzem biodynamicznym.